Evaluación de un prototipo de cristalizador para agotamiento en la industria azucarera

Authors

  • Rolando Santana Machado Facultad de Ingeniería Química, Instituto Superior Politécnico “José Antonio Echeverría”
  • Lourdes Zumalacárregui de Cárdenas Facultad de Ingeniería Química, Instituto Superior Politécnico “José Antonio Echeverría”
  • Cándida Díaz Ramírez Facultad de Ingeniería Química, Instituto Superior Politécnico “José Antonio Echeverría”
  • Tito Díaz Bravo Facultad de Ingeniería Química, Instituto Superior Politécnico “José Antonio Echeverría”
  • Felipe Fragoso Concepción Facultad de Ingeniería Química, Instituto Superior Politécnico “José Antonio Echeverría”
  • Pedro Pérez Instituto Cubano de Investigación de la Industria Azucarera

Keywords:

Exhaust molasses, crystallizer

Abstract

The convenience of a high relative velocity between crystal and solution in pans and crystallizers to obtain higher exhaustation in smaller times is discussed in this paper. The evaluation of a new vertical crystallizer model with 1m3 of capacity is presented. Cooling kinetic and heat transfer coefficients are shown. Comparison with the results obtained in a conventional crystallizer shows that for the prototype, the purity values for exhaust molasses are smaller than for the conventional crystallizer and the crystallizing time is smaller also.

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Published

2007-09-01

How to Cite

Santana Machado, R., Zumalacárregui de Cárdenas, L., Díaz Ramírez, C., Díaz Bravo, T., Fragoso Concepción, F., & Pérez, P. (2007). Evaluación de un prototipo de cristalizador para agotamiento en la industria azucarera. Centro Azúcar Journal, 34(3). Retrieved from http://centroazucar.uclv.edu.cu/index.php/centro_azucar/article/view/573

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